Ons scouting-home heet de Ark maar wat was dat eigenlijk ? Het woordje Ark betekent 'woonboot'. Omdat er een verhaal is over een Ark kennen we het oude woord nog. Het verhaal gaat als volgt:

Heel leel lang geleden had God de buik vol van de wereld, omdat de mensen slecht waren. Hij wilde graag opnieuw beginnen en besloot de wereld onder water te zetten.

God droeg een vroom man met de naam Noah op een grote boot te maken om in te wonen met zijn gezin als de wereld onder water stond. Die grote boot noemen we de Ark van Noah.
Ook moest hij van alle dieren twee exemplaren verzamelen.

In het Testament (Genesis Hoofdstuk 6), een religieus boek, staat daar over het volgende:
Toen Noah 480 jaar oud was (Gen 6:3) droeg God hem op een Ark te bouwen. Op 500 jarige leeftijd werd Noah vader van Shem, Ham en Japeth. (Gen 5:32). Deze drie zonen mochten ook met de Ark mee. Toen Noah 600 jaar oud was ging hij de Ark binnen.(Gen 7:6).

Beetje vreemd verhaal niet ? In de Bijbel worden de dingen altijd een beetje spreekwoordelijk verteld. Als je zegt dat je moeder ontploft is omdat je met je vieze modderschoenen door de schone kamer bent gelopen, bedoel je dat natuurlijk ook niet letterlijk.

Het verhaal gaat verder: Toen alle dieren in de Ark zaten begon het keihard te regenen. Het regende zo lang dat al het land onder water kwam te staan.
Toen het droog werd begon een lange periode van wachten. Het water moest immers weer zakken.
Na lang wachten besloot Noah dat het tijd was om te gaan kijken of er al land in zicht was. Hij stuurde een slimme duif van de plaatselijke duivenmelk-club om te zoeken. De duif kwam terug met een groen takje in de snavel. De wereld kon weer opnieuw bevolkt worden.

Toch kan je het verhaal niet zomaar afdoen als goed verzonnen ! Wist je dat er schriften in 77 verschillende talen gevonden zijn die een verhaal vertellen over een tijd dat de wereld onder water stond ? Ze zijn gevonden in alle werelddelen ! Dat zou wel erg toevallig zijn. Het verhaal gaat steeds net iets anders maar de kern is het zelfde. Verder hebben mensen die de aarde onderzoeken (geologen) bewezen dat er ongeveer 7500 jaar geleden veel overstromingen waren. 

Dan de vraag hoe alle dieren in die boot konden… Die passen d'r toch nooit in ?? Wetenschappers zijn er serieus aan gaan rekenen. De afmetingen van de boot staan vermeld in het Testament. In de Ark zou 13.960 ton aan mensen, dieren en eten kunnen. Dat is te vergelijken met 522 goederenwagons van de Nederlandse Spoorwegen.Omgerekend zouden er zo'n 125.280 dieren ter grootte van een schaap in kunnen. Natuurlijk nam Noah alleen jonge dieren want die zijn stukken kleiner en vissen hoefden niet mee want die konden al zwemmen. Biologen hebben toen verder gekeken. Er zouden 16.000 verschillende dieren nodig zijn voor de Ark. Insecten zijn hier niet meegeteld want die passen makkelijk in jam-potjes. Al met al plaats genoeg dus !


Mensen hebben het verhaal altijd al spannend gevonden. Vroeger dacht men dat het vinden van de Ark de vinder Goddelijke kracht zou geven. Men denkt dat de Ark op de berg Ararat te vinden is. Dit is de hoogste berg van het Urartië gebergte. (In Oost-Turkije, aan de grens met Iran). Dat neemt men aan omdat Moses in de Hewbreewse Torah (ook een religieus boek) in 1450 VC schreef dat de Ark daar gestrand was.
De eerste beschreven zoektocht was in 1720 door Peter de Grote uit Rusland. Tot aan 1940 vonden er vooral Russische expedities plaats. Rond 1943, in de Tweede Wereldoorlog, zaten de Amerikanen en Engelsen vlak in de buurt. De U.S. Airforce ging toen op zoek.
Vooral Amerikaanse expedities zoeken nu nog steeds naar de waarheid van het verhaal rond de Ark en natuurlijk naar de Ark zelf.

Omdat ons clubgebouw de Ark heet hebben wij ook een logo met daarop een boot vol dieren.Reactie op het verhaal van de Ark

Hallo,

Zojuist stuite ik op jullie verhaal over de Ark. Ten aanzien van de berekeningen van de Ark van Noah heb ik toch een beetje mijn bedenkingen. Enige tijd terug heb ik zelf al eens een snelle berekening op een zondagmiddag gemaakt ten aanzien van de Ark van Noah. Met onderstaande gegevens, en daaruit moet ik toch voor mijzelf concluderen dat het verhaal van Noah niet op waarheid berust is:

- De gegevens van de Ark:

lengte 137m, breedte 23m, hoogte 13.5m, aantal verdiepingen 3, oppervlakte 3151 vierkante meter. (Zeg maar de helft van een voetbalveld, voor professionals.), inhoud 42538,5 kubieke meter, aantal diersoorten op de wereld ligt tussen de 1,2 en 1,4 miljoen, aantal paar reine dieren dat meeging: 7 (zie Genesis 7:2), aantal paar onreine dieren dat meeging: 1, rantsoen: 40 dagen.

Men dient tevens rekening te houden met tal van zaken of het verhaal in de bijbel mogelijk is geweest. Denk aan bijvoorbeeld:

1.
Het verzamelen (vangen) van al die diersoorten, van alle continenten. Hoe hebben ze dat gedaan?
2.
Het verzamelen van het ratsoen door Noah's vrouw. Ze moet zich een breuk hebben getild.
3.
Redelijk wat dieren eten alleen specifiek voedsel. Panda's eten bijvoorbeeld voornamelijk bamboe.
4.
Er zijn dieren die eten alleen maar een prooi die ze zelf doden, zoals bijvoorbeeld een slang.
5.
Houdbaarheid van het rantsoen (bederf van fruit, vis en vlees)... Koelkasten waren er nog niet. Inzouten en drogen kan je niet overal op toepassen... en wekflessen hadden ze volgens mij destijds niet.
6.
Inteelt die vervolgens onstaat... al denken sommigen dat vanwege juist die inteelt de mens niet meer zo oud kan worden zoals de voorvaderen zoals Adam en Noah. ( http://www.evolution-is-degeneration.com/FAQ.html )
7.
Er wordt over 40 dagen gesproken, maar het verblijf op de Ark was eigenlijk langer.. ze moesten wachten op de terugkeer van de duif, of zeg maar totdat min of meer al het water was weggezakt. Waarbij je meteen de vraag kunt stellen. Waarheen is dat water weggezakt ?
8.
Er moeten looppaden aanwezig zijn geweest in de Ark om de dieren te kunnen voederen. Hetgeen minder oppervlakte voor dieren of rantsoen betekend.
9.
Je hebt rekening te houden met de afvoer van de uitwerpselen (ontlasting) van de dieren.


En zo zijn er zo nog wel wat zaken waar je rekening mee moet houden om het 'plaatje' kloppende te krijgen.

Prof. WJ Ouweneel schijnt een wetenschappelijkboek over dit alles geschreven te hebben. Misschien dat ik daar eens in moet gaan lezen. http://www.noahsarksearch.com/

Leuke discussie op deze pagina trouwens: http://forum.fok.nl/showtopic.php/217744/1/1000

Groet,
Michiel